Sağlık

İlkbaharda Göz Enfeksiyonu Dikkate Alınmalı

İlkbaharda doğa canlanır ve güzelleşir. Ancak bu coşkulu dönem, sıcaklıkların artması ve nemli havanın da etkisiyle göz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Taşar, bahar aylarında göz enfeksiyonlarını önlemek için alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Bu dönemde artan sıcaklık ve nemli havanın göz enfeksiyonlarına yer hazırlayabileceğinin altını çizen Op. Ahmet Taşar, “Göz enfeksiyonundan korunmak için el hijyenine dikkat edilmeli ve göze dokunmaktan kaçınılmalıdır.”

POLEN ENFEKSİYON NEDENLERİ

Bahar aylarında artan sıcaklıklar ve nemli havalar göz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Göz enfeksiyonlarına virüsler, bakteriler veya mantarlar neden olur. Sıcak ve nemli havanın etkisiyle gözlerde bakteri ve mantarların üremesi için uygun ortam oluşabilir. Ayrıca bahar aylarında havada uçuşan polenler de alerjik reaksiyonlara yol açarak tekrar göz enfeksiyonu riskini artırabilmektedir. Özellikle çoğunlukla bulaşıcı olan göz enfeksiyonunun mevsimsel olarak arttığı dönemlerde hijyen kurallarına çok sıkı uymak gerekiyor. En sık görülen göz enfeksiyonları konjonktivit (pembe göz), keratit ve üveittir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Göz enfeksiyonları kısa sürede belirti verir. Yaygın semptomlar;

  • gözlerde kanama,
  • Gözlerde sulanma ve çapaklanma,
  • gözlerde kızarıklık,
  • Gözlerde kaşıntı, yanma ve batma
  • Kirpik iltihabı
  • Gözde ağrı ve şişlik olarak sıralanabilir.

Belirtilerden biri veya birkaçı ile karşılaşılırsa gecikmeden bir göz sağlığı ve hastalıkları hekimine başvurulmalıdır. Göz enfeksiyonları çok hızlı ilerleyebilmekte ve ileri evrelerde görme sağlığını tehdit eden çok önemli tablolara neden olabilmektedir.

“OTC İLAÇ KULLANIMINDAN KAÇININ”

Göz enfeksiyonunu önlemek için alınabilecek bazı önlemler vardır:

  • Ellerinizi sık sık yıkayın. Göz enfeksiyonları, bakteri ve virüslerin kolayca yayılabileceği bir ortamda gelişir. Bu nedenle özellikle dışarıdayken ellerinizi sabunlu su ile yıkayarak bakteri ve virüslerin göze temasını engellemek için önlem alabilirsiniz.
  • Gözlerinize dokunmaktan kaçının. Gözler vücudumuzdaki en hassas organlardan biridir. Gözlerinize dokunarak, kaşıyarak veya ovuşturarak kolayca enfeksiyon bulaştırabilirsiniz.
  • Kontakt lens kullanıyorsanız, kullanım sırasında önerilen hijyen kurallarına uymalısınız. Lenslerinizi her kullanımdan önce temizleyin ve gözlerinizi tahriş etmeden gerçek haliyle takın.
  • Alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerden uzak durmaya çalışın ve alerji tedavisi için doktorunuzun önerdiği ilaçlar varsa sistematik olarak kullanın.
  • Gözlerinizi kirli su, toz ve kimyasallardan koruyunuz.

Göz enfeksiyonunuz olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir göz sağlığı ve hastalıkları hekimine muayene olunuz. Göz enfeksiyonlarının tedavisi enfeksiyonun tipine ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bazı göz enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilebilirken, diğerleri antiviral veya fungisit gerektirebilir. Bu nedenle göz sağlığınıza zarar vermemek için reçetesiz satılan ilaçları kullanmaktan kaçının.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu